Zgodionica je festival za male i velike koji se održava od 24. kolovoza do 2. rujna u zagrebačkom parku Ribnjak, a koji smo posjetili u ponedjeljak 27. kolovoza. Proveli smo tamo divno zabavno popodne i zaključili kako ćemo dolaziti svaki dan, do kraja trajanja festivala. Puno je razloga za to, ali izdvajam 10 najvažnijih.

1. Zgodionica je festival pun sadržaja. I to kažem bez pretjerivanja. U istom trenutku događa se grafiti crtaonica za djecu, mali inženjeri – Lego radionica, Akrobacije na svili. Dakle, poput pravog velikog festivala (ili konferencije) morate pametno birati što ćete u određenom trenutku posjetiti jer ne možete vidjeti sve.

2. Festival je to koji želi pružiti “edukativnu zabavu.” Opis programa na službenim stranicama zvuči jako obećavajuće i prije nego što dođete na Ribnjak, gdje ćete se uvjeriti da opis odgovara stanju na terenu.

3. Lopte i lopatice su spremne za djecu. U velikom pješčaniku Ribnjaka nalazi se jako puno lopata, kantica i ostalih stvari neophodnih za igranje, a ista je stvar na sportskoj livadi. Tamo iz velike kutije možete izvaditi lopte, kolutove, konop za preskakanje i sve ostale sportske rekvizite. I uvijek je svega dovoljno za puno djece koji se nalaze na Zgodionici.

4. Radionice su jako dobre.  Osim spomenutih, možete ići na mali prirodoznanstveni praktikum, radionicu animiranog filma, malu školu portugalskog jezika, ragbionica i sl. Jednostavno je nemoguće da ne nađete nešto za vaše dijete.

5. Kazalište, priče i slikovnice su važan dio Zgodionice. Blizu samog ulaza na festival nalazi se malo kazalište, tu je i čitaonica priča bake Ljerke, a malo dalje veliki štand Mozaik knjiga gdje po sniženim cijenama možete kupiti slikovnice i druge knjige za mlade.

6. Penjalište i zip line su hit. Zip line već znate što je, a penjalište je mali adrenalinski park po kojem se klinci mogu penjati (s kacigama na glavi i vezani) i hodati po raznim, visoko postavljenim preprekama.

7. Dekice za piknik su već postavljene. Da je netko doista mislio na sve govori ovaj zgodan detalj. Mi obično imamo svoju, ali danas bez kolica, ovo je bilo dobrodošlo rješenje.

8. Ovo je festival i za roditelje. Na malenom brdašcu nalazi se nekoliko dobrih kućica s raznovrsnom ponudom pića, a malo niže je i Submarine koji nudi hamburgere i sličnu hranu. Ima tu i dobrog piva.

9. Svaki dan prikazuju se ZGodni filmovi. Na žalost, naš je sin premali za to, ali oni stariji mogu u sklopu stalnog programa gledati filmove Vrapčić Richard, Dječak i svijet, Žabac Regi i slične.

10. Posjet smo završili Diskom za klince, gdje smo svi malo zaplesali. Cijeli festival, i bez plesa, odiše jednom lijepom sretnom atmosferom.

Zgodionica traje do 2. rujna, a više o njoj možete doznati na službenim stranicama.

Od sutra u parku Ribnjak pa sve do 2.9.! #zgodionica #festival #djecjifestival #ljeto #ljetouzagrebu #zipline #bungee

A post shared by ZGodionica (@zgodionica) on