Nekad u veljači ove godine razmišljali smo o ljetovanju. Htjeli smo u kamp koji će imati što više sadržaja za naše dijete i odabrali smo jedan na Krku. Trebalo nam je nešto blizu da ne vozimo s njim previše sati. Na naše iznenađenje već je tada sve bilo rezervirano! Tražili smo parcelu za šator, ali nije bilo ni jedno jedino mjesto, čak nitko nije ni odustao. Onda smo odlučili otići negdje u Europu i između nekoliko gradova odabrali Berlin s višednevnim izletom vlakom u Hamburg.

Kako do Berlina

Mi smo išli Eurowingsom iz Pule. Pisao sam već o tome kako je prošao naš dugi let avionom, pa se želim osvrnuti i na kratki let. Niti jedan let nije isti – ovaj od 9 sati može biti savršen, a ovaj od 1 i 30 minuta pakao. Naš nije bio jer smo se opet dobro spremili, pa isto preporučujem i vama. Nemojte misliti da će kratki let proći dobro, ako je dugi prošao. I obratno. Za svaki se morate spremiti kao da je prvi. Do Berlina je stvarno kratak let i ako planirate na put, a ne znate gdje bi, uzmite ga u obzir.

Airbnb ili hotel?

Airbnb je zgodniji za smještaj jer možete kuhati i sigurno imate više prostora nego u hotelu. Tako smo se i mi nekako odlučili. Prvi dio Berlina ostali smo u Airbnbu, a istu smo stvar napravili i u Hamburgu. Tek smo zadnjih par dana ostali u (pokazalo se jako dobrom) hotelu u Berlinu, koji nije bio skup. Dobili smo i veliku sobu, pa je možda to bio razlog – kakve su druge sobe, ne znamo.

Hotel se zove Ibis Styles i nalazi se u berlinskom kvartu Mitte. Tamo nam je inače bio i prvi smještaj i preporučujem taj kvart kao i Prenzlauer Berg odnosno Friedrichshain. Ibis Styles nam se jako svidio jer u prizemlju ima malu igraonicu za djecu, a i tijekom našeg boravka, hotel je bio pun klinaca svih uzrasta.

U Berlin smo stigli taman na finale u Svjetskom nogometnom prvenstvu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boris Licina (@borislicina) on

Parkovi su fantastični

Berlin je jako dobar grad za djecu. Prepun je parkova u kojem uvijek ima i sadržaja za djecu. Ono što smo primijetili jest da su igrališta “hrabrija.” Tobogani su puno puno viši i izgledaju “strašnije”. Svaki park ima jako puno opreme na kojima se vaše dijete može igrati; parkovi se razlikuju i svaki ima neku svoju priču. Koliko su različiti možete vidjeti u ovom izboru najboljih berlinskih parkova za djecu. Parkovi su nas potpuno osvojili – da i nema ničeg drugog, bili bi dovoljan razlog za ponovni odlazak. Ovi su nam ostali u jako dobrom sjećanju:

Tiergarten

Centralni i najveći berlinski park je prava oaza u kojoj možete provesti cijeli dan. U njemu se nalazi veliki zoološki vrt i akvarij na koji možete potrošiti cijeli dan i koji je dosta impresivan. Vidjet ćete slonove, žirafe, pande i puno puno drugih sadržaja. U samom parku se nalazi i nekoliko kanala, odnosno manjih jezera, a kraj jednog takvog smjestio se restoran i kafić Cafe am Neuen See, gdje možete odmoriti. No to su tek najveće atrakcije, cijeli park skriva puno manjih i jednako zabavnih. U takve se ubraja Global Stone project.

Volkspark Friedrichshain

Ovaj nam se park najviše svidio. Ima dva fantastična igrališta, dosta blizu jedno drugome. Tu i jezero i mali potok koji se s jednog brdašca niz lijepo uređenu padinu slijeva u jezero. Tamo ćete naći hrpu djece koja skače po vodi, pušta brodove s vrha, gaca i uživa. U ovaj smo se park vraćali nekoliko puta i na našoj listi zauzima posebno mjesto. Možda zbog toga što se u jednom trenutku pojavio lutkar koji je (na njemačkom) održao jednu kratku predstavu i koju je naš sin odgledao od početka do kraja potpuno zaljubljeno.

Mauerpark

Nedjeljom ćete ovdje naći sajam i popratnu zabavu. Popratna zabava su svirači i zabavljači na svakom koraku. Dakle, tu dođe tko god želi i izvodi svoj show. U jednom dijelu parka nalazi se i amfiteatar gdje vas gleda jako puno ljudi, a vi ih zabavljate. I u ovom ćete parku naći igralište za djecu kao i puno ekipe koja roštilja, sprema hranu. Mauerpark pamtit ćemo i po mirisima hrane iz cijeloga svijeta.

Bicikli

Berlin je biciklistički grad. I jako je velik, pa su bicikli idealno rješenje za transport od parka do parka. Mi smo ih uzeli na dva dana, sa sjedalicom za njega i kacigom. Kao i u Zagrebu, i u Berlinu je obožavao vožnje gradom. I mi smo uživali. Svakako ih unajmite jer možete u kratko vrijeme obići dosta toga. Ima i dosta biciklističkih tura gradom, od kojih neke nude i sjedalicu za djecu. Naš je još premali za tako nešto, ali ako imate starije dijete, možete i to uzeti u obzir.

Izložbe za van

Berlin, na žalost, ima puno izložbi koje su vezane uz taj tragični zid i koje se nalaze vani. Mi smo prošli Berlin Wall memorial koji je prikladan za najmlađe jer ste na otvorenom. I jako je impresivan, pa ga svakako posjetite. Osim ovoga, posjetili smo i East Side Gallery. Radi se i ostacima berlinskog zida koji je sada najduža galerija. Šareno je i nalazi se uz rijeku, pa i najmlađima može biti zanimljivo.

Tura brodom

Ovo je lijepo za proći, jer otkrijete puno detalja od službenih vodiča koje vjerojatno nećete otkriti sami. Je li za najmlađe? Možda. Ovisi o tome kakvo vam je dijete i koliko može izdržati kad su ovakve stvari u pitanju. Naš je dio ture bio ok, a dio je malo divljao; najbolje ćete procjeniti sami. Tura inače ima jako puno pa se savjetujte s Trip advisorom na koju ići.

Hrana

Hrana u Berlinu je raznolika i dobra. Puno je različitih kuhinja iz cijelog svijeta, to vjerujem i znate, no ja ću vam kao preporuku dati California pops sladoled, koji ima jako neobične i dobre okuse. Osim toga, potražite food trucks i hranite se za malo novaca.

 

View this post on Instagram

 

#shakshuka #berlin

A post shared by Boris Licina (@borislicina) on

Hamburg

Do Hamburga brzim jako udobnim ima oko sat i pol; ljubazni kondukter dao mu je i dva mala modela vlaka, a imali smo i druge igračke, slikovnice i sve slično. Spremili smo se kao da putujemo avionom. Inače, putovali smo već vlakom i to pet sati, od Toronta do Montreala, pa nam se ovo činilo kao nešto što će proći bezbolno. Danas znamo da je svako putovanje priča za sebe.

Za Hamburg smo rezevirali četiri dana, ali realno dva su vam dosta. Ono što svakako treba posjetiti i što će cijeloj obitelji biti jako zabavno je Miniatur Wunderland. U njemu ćete vidjeti makete raznih gradova i područja, koje su napravljene toliko impresivno i s toliko detalja da su pravi spektakl. Osim toga, na svakih metar i sitno se nalazi jedna tipka. Kad ju pritisnete nešto se na maketi dogodi: poleti balon, motori na trkalištu krenu voziti u krug, dizalica diže prevrnuti auto. Ako vas put nanese u Hamburg, nikako ne propustite Miniatur Wunderland.

 

View this post on Instagram

 

#miniaturwunderland #hamburg

A post shared by Boris Licina (@borislicina) on


U Hamburgu smo išli i na turu brodom, koji nas je vozio kroz luku, koja je druga po veličini u Europi. Gledati gigantske kontejnerske brodove kako dolaze i kako im ukrcavaju robu je bilo impresivno. Za djecu može biti jako zanimljivo, vrlo je živo i stalno se nešto događa.

Osim broda, prošli smo i tunelom ispod rijeke Elbe (Old Elbe Tunnel) dug oko 400 metara i 24 metra ispod površine, koji se i danas koristi za prolaz automobila, bicikala i pješaka. Izgrađen je 1911.

Kao i u Berlinu, i ovdje smo se zabavljali u parkovima koji su manje impresivni nego berlinski, ali ih je i dalje dovoljno da možete u njima provesti cijeli dan ili popodne, ako vas vrijeme posluži kao nas.

7 razloga zašto bi trebali posjetiti Berlin s djecom

1. Parkovi su fenomenalni i nalaze se na svakom koraku. Svaki od njih ima nešto za djecu i to se razlikuje od prethodnog parka.
2. Berlin je biciklistički grad. Već je sama vožnja gradom, avantura za sebe (u najboljem smislu te riječi).
3. Put do Berlina traje samo 1 sat i 30 minuta. U sezoni ima i let iz Pule.
4. Grad ima prihvatljive cijene. Možete jesti vani i za 3-4 eura, ako je riječ o street foodu, dok će vas obrok na drugim mjestima koštati oko 10 eura (po obroku).
5. Berlin je pun djece. U svakom parku je jako puno klinaca, ali vidjet ćete ih i po samom gradu. U šetnji, na biciklima.
6. Puno je vanjskih sadržaja. Izložbe vezane uz zid nalaze se vani i možete ih razgledavati uz šetnju.
7. Grad je svjetski. Kulturološki je raznolik i to ga čini pravom metropolom zbog čega nas je i osvojio.

Naše kompletno putovanje, sažeto kroz berlinski Instagram Story, možete pogledati ovdje.